دیابت diabetes چیست؟
- 09 آذر 1400
- asilzadeh
دیابت یا بیماری
قند (به انگلیسی: Diabetes mellitus) یک نوع بیماری متابولیکی و مزمن است که نشانهٔ آن قند خون بالاتر از ۱۲۰(میلیگرم در دسی لیتر) در یک برههٔ طولانیست. این بیماری سه نوع اصلی نوع ۱، نوع ۲ و بارداری دارد؛ در دیابت نوع ۱ به علت تخریب سلولهای بتای پانکراس توانایی تولید هورمون انسولین در بدن از بین میرود، این نوع از دیابت میتواند ناشی از یک بیماری خودایمنی باشد و به دلیل نبود انسولین در بدن فرد مبتلا نیاز حتمی به تزریق انسولین وجود دارد این نوع از دیابت با نامهای «دیابت وابسته به انسولین» یا «دیابت نوجوانان» نیز شناخته میشود. در دیابت نوع ۲، سلولهای بدن به وجود انسولین پاسخ صحیحی نمیدهند و انسولین تولیدی نمیتواند عملکرد طبیعی خود را انجام داده و قند موجود در خون را کاهش دهد. این اتفاق در نهایت ممکن است به تخریب سلولهای بتای پانکراس و توقف کامل تولید انسولین منجر شود. در ابتلای فرد به دیابت نوع دو عوامل ژنتیکی، چاقی و کمتحرکی نقش مهمی ایفا میکنند. نوع سوم آن دیابت زنانه یا دیابت بارداری نام دارد؛ این بیماری زمانی رخ میدهد که زنان باردار بدون سابقه دیابت دچار سطح بالای قند خون شوند.

از سال 2006 میلادی و همزمان با افزایش شمار مبتلایان به دیابت، «دایره آبی» با هدف تاکید بر اهمیت توجه بیشتر به شیوههای پیشگیری و کنترل دیابت به عنوان نماد جهانی این بیماری انتخاب شد.
دیابت diabetes یک بیماری مزمن است. میزان قند خون شما توسط انسولین، هورمونی که توسط پانکراس تولید می شود کنترل می شود. وقتی غذا می خورید، غذا تجزیه شده و گلوکز وارد جریان خون شما می شود. انسولین، گلوکز را از جریان خون گرفته و آن را وارد سلول هایی می کند که در آنجا تجزیه شده تا به سوخت تبدیل شوند. اگر به دیابت دچار باشید، این یعنی یا انسولین کافی ندارید و یا انسولین برای دریافت گلوکز از خون و ورود به سلولهای شما عملکرد صحیح ندارد. این موضوع نشان دهنده قند خون بیش از حد نرمال خواهد بود.
آشنایی با مبانی دیابت اولین گام برای کنترل سلامتی است. اگر به تازگی بیماری شما تشخیص داده شده است بهتر است ابتدا به بررسی دلایل بروز دیابت و برخی از نشانه های رایج آن و نحوه کنترل آن تا رسیدن به مزایای زندگی سالم بپردازیم
نشانه های رایج دیابت عبارتند از:
آغاز دیابت diabetes نوع 1 معمولا به سرعت رخ می دهد و نشانه ها شدید است. نشانه های دیابت نوع 2 معمولا خفیف هستند( یا اصلا وجود ندارند) و به مرور زمان نمایان می شوند. نشانه های رایج هر دو دیابت عبارتنداز
- تکرر ادرار
- تشنگی شدید
- افزایش گرسنگی
- خستگی
- فقدان علاقه و تمرکز
- احساس گزگز یا کرختی در دست ها یا پاها
- تاری دید
- عفونت های مکرر
- استفراغ و درد معده، که معمولا با آنفولانزا به اشتباه گرفته می شود
قند خون پایین چگونه رخ می دهد؟
قند خون پایین (هایپوگلایسمی) معمولا زمانی رخ می دهد که سطح قند خون شما به کمتر از 70 میلی گرم/دسی لیتر3.9 (میلی مول/لیتر) کاهش یابد. این اتفاق زمانی رخ می دهد که در بدن شما انسولین یا داروهای دیابت به مقدار زیاد وجود دارد در حالی که نیاز به غذا دارید، بیش از حد ورزش می کنید و یا در مصرف الکل زیاده روی می کنید.واکنش هر کسی نسبت به افت قند خون متفاوت است اما نشانه های رایج به شرح زیر هستند:
- سستی ، ضعف و لرزش
- بی قراری یا سردرگمی
- بی قراری یا سردرگمی
- تاری دید و سردرد
- غش یا از دست دادن هشیاری
اگر دچار افت قند خون هستید، بر اساس دستورالعمل پزشک خود آن را درمان کنید. در مجموع، سعی کنید 15 گرم گلوکز یا کربوهیدرات مصرف کنید، بعد از 15 دقیقه قند خون را اندازه گیری نمایید واگر همچنان پایین است تست را تکرار کنید
به تازگی دیابت شما تشخیص داده شده است؟ ما به شما می گوییم چه کار باید انجام دهید
پذیرش تشخیص دیابت هرگز آسان نبوده است. ممکن است با خود بگویید “چرا این اتفاق رخ داده است؟” و به دلیل ناشناخته بودن دچار ترس شوید. شاید خود را سرزنش کرده و در مورد اینکه دیگران چه فکری در مورد شما می کنند نگران باشید:
- دیابت شما از نوع 1 است یا نوع 2
- قند خون خود را چگونه باید اندازه بگیرید
- از دستگاه سنجش قند خون چگونه استفاده کنید
- نتایج تست را بخوانید
- دیابت خود را درمان کنید
- چه نوع ورزشی برای شما مناسب است
- چه تغییراتی باید در رژیم غذایی خود ایجاد کنید
- سایر مسائل سلامتی که درمان دیابت را تحت تاثیر قرار می دهند چیست
- تنظیم طرح درمان با پزشک و تنظیم وقت برای پیگیری های بیشتر
خوردن و آشامیدن
یکی از مهم ترین راهها که میتوانید قند خود را کنترل کنید این است که به غذایی که می خورید فکر کنید و انتخاب های سالم تری داشته باشید. شمارش کربوهیدرات ها، خوردن چربی های سالم (چربی های اشباع نشده مونو، چربی های اشباع نشده پلی یا امگا 3)، مصرف پروتئین و فیبر کافی از مهمترین عوامل برای رژیم غذایی سالم در دیابت هستند . در روند مدیریت دیابت خود از نوشیدنی ها غافل نشوید. آب، چای غیرشیرین و یا قهوه و نوشیدنی های کم کالری بهترین گزینه ها هستند. از آب میوه و یا نوشابه های قندی گازدار خودداری کنید .(مگر در شرایط درمان قند خون پایین). نوشیدنی های الکلی را به 1 بار در روزبرای خانم ها و 2 بار در روزبرای آقایان کاهش دهید
چرا اندازه گیری قند خون مهم است
نتایج تست قند خون به شما نشان می دهند که غذا، ورزش و سایر عوامل مانند استرس چه نقشی در قند خون شما دارند. اگر تست به صورت منظم انجام شود، الگوها نمایان می شوند- بالا و پایین- و می توانید در روتین زندگی خود طوری تغییرات ایجاد کنید که منجر به بهبود سلامت شما درطول زمان شود.
زخم پای دیابتی چیست؟ >>کلیک کنید<<
در مجموع 15 درصد بیماران دیابتی در طول عمرخود دچارزخم پای دیابتی می شوند که حدود 15 درصد از آنها با وجود اقدامات درمانی، دچار قطع عضو می شوند. زخم پای دیابتی شایع ترین عارضه بیماری دیابت است.
طبق آمار رسمی در کشور ما حدود پنج میلیون نفر به دیابت مبتلا می باشند و سالانه 60 هزار نفر در ایران دچار زخم پای دیابتی می شوند که 17 هزار نفر از این عده، پای مبتلای خود را از دست می دهند.
به طور کلی افراد دیابتی که یک یا چند فاکتورازمشکلات زیردرآنان وجود دارد افراد درمعرض خطرابتلا به زخم پا می باشند:
- چاقی
- کنترل نا مناسب قند خون، فشار خون و چربی خون
- مصرف سیگار
- عدم رعایت بهداشت پا
- از بین رفتن حس پا
- نارسایی عروق پا
- محدودیت حرکات مفصلی
- تغییر فرم پا به علت فشار نا مناسب به پا
- گرفتاری سیستم اعصاب خودکار به علت کاهش تعریق و خشکی پوست
- تاری دید ( گرفتاری شبکیه به علت دیابت)
50 درصد زخمهای پای دیابتی قابل پیشگیری می باشند اما هرچه مدت زمان ابتلا به بیماری و زخم بیشتر شود، احتمال قطع عضو افزایش مییابد
علت اصلی ایجاد زخم پای دیابتی همانطور که از اسمش نیز مشخص است بیماری دیابت و بالا بودن قند خون فرد دیابتی میباشد.بالا بودن قند خون سبب آسیب به اعصاب حسی و در نتیجه نوروپاتی یا اختلال حس در فرد دیابتی میشود.
کلینیک تخصصی ترمیم انواع زخم >>کلیک کنید<<
بخش درمان زخم کلینیک ارمغان تهران و کلینیک تخصصی زخم و دیابت ارغوان بهبهان ، از مجهزترین کلینیک های درمان زخم کشور با امکاناتی مدرن و بروز درمانی و کادر پزشکی مجرب آماده خدمت رسانی به هموطنان عزیز جهت درمان انواع زخم های حاد و مزمن به ویژه زخم پای دیابتی میباشد.
زخم پای دیابتی یکی از عوارض شایع و مزمن بیماری دیابت میباشد. حدود ۱۵ درصد مبتلایان به دیابت گرفتار زخم پای دیابتی میشوند و حدود ۸۴ درصد موارد منجر به آمپوتاسیون یا قطع عضو میشود.
برای کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید
درمان زخم پای دیابتی با روشهای فیزیوتراپی کفش و کفی:
مزایای کفی یا کفش طبی سفارشی
استفاده از کفی دیابتی یا کفش طبی دیابتی سفارشی مزایای متعددی دارد. در درجه اول چون این کفش به صورت سفارشی متناسب با پای بیمار ساخته میشود، کفی یک پا تنها اندازه و مناسب همان پا خواهد بود. به علاوه از آنجایی که کفش دقیقاً اندازه پای بیمار ساخته میشود، میتوان آن را از مواد بادوام و محکمی تهیه کرد که کمترین ناراحتی یا تحریک را برای پا ایجاد میکند. ضمناً کفی طبی سفارشی قابلیت بسیار بیشتری برای درمان مؤثر و همیشگی عارضههای دردناک، از انگشتان پا گرفته تا کمر، دارند، چرا که با توجه به طبیعت زیست مکانیک هر بیمار به صورت منحصر به فرد طراحی میشوند.
سایت فروشگاهی کالای پزشکی اوژن،
این فروشگاه آنلاین سعی دارد تا کلیه مایحتاج و زمینه های درمانی این بیماری را با (برندهای اصل و موثر) جهت بیماران عزیز دیابتی فراهم آورد
لذا فروشگاه دیابت شاپ اوژن، زیر نظر و مدیریت پزشکان فوق تخصص، مرجعی برای پاسخگویی به نیازهای بیماران دیابتی و مراجع سلامت فردی و اجتماعی از قبیل (بیمارستانها، کلینیک ها، پزشکان، فروشندگان کالای پزشکی و کلیه فعالان جبهه سلامت و بهداشت میباشد. ما همیشه در حال تلاش برای ایجاد محصولات عالی و خلاقانه هستیم تا بتوانیم سهمی موثر در زندگی شما داشته باشیم…